Már az időjárás sem képes a mértékletességre a szokatlanul hűvös május után egy extrém meleg június köszöntött ránk. Azonban a legmelegebb napon még nem vagyunk túl.

A hőmérséklet várhatóan holnap (szombaton) tetőzik 37 fok körüli hőmérséklettel. Azonban néhány helyen az országban már ma is megközelítette, néhol át is lépte már a 37°C fokos hőmérsékletet. Nehéz, megterhelő fizikai munka ilyenkor nem javasolt, még a fiatalabb, egészséges emberek számára is különösen megterhelő lehet.

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap heves zivatarokkal, viharral érkezik a lehűlést hozó hidegfront. Bár fázni ezután sem fogunk, ugyanis továbbra is nyári idő marad, de a 30 fok letti maximumok átmenetileg megszűnnek.

Addig azonban még melegrekordok is dőlhetnek, épp úgy ahogy tegnap és ma is megdőlt a budapesti melegrekord

35,3 °C volt mérhető.

Azt nem is lehet eléggé hangsúlyozni és elégszer elismételni, hogy mindenki igyon elegendő folyadékot. Lehetőleg alkohol és cukormenteset. Azonban az emberek hajlamosak könnyen alábecsülni a napi folyadékszükségletüket, főleg az idősek, akik gyakran nem is éreznek szomjúságot, ezért könnyen kiszáradhatnak. Érdemes odafigyelni a nagy melegben az idős rokonokra, hozzátartozókra is.

A közlekedésről pedig csak annyit, hogy a melegben megnő az emberek reakcióideje így megnő a balesetek száma is az utakon. Figyeljünk oda a többi közlekedésben résztvevőre, különös tekintettel a zebrákon a gyalogosokra.

Amennyiben megoldható tartózkodjunk hűvös, árnyékos helyen, ha mód van rá, akkor légkondicionált helyiségben legalább néhány órát, hogy szervezetünk felfrissülhessen.