Tombol a nyár, a hőhullámok egymást követik és mindenki próbál úgy felfrissülni, ahogyan csak lehetősége van rá. De bármely praktika közül, talán az egyetlen, ami tényleges és hosszútávú megoldást tud a problémára, az a légkondicionáló.

Azonban nem úgy van az csak, hogy nekiesünk és megvesszük az elsőt, amit meglátunk. Még csak szabadon meg venni sem lehet, mert kell az a bizonyos tanúsítvány, hogy kivel fogjuk beszereltetni a klímakészüléket. Ezt a tanúsítvány egy szakképzett, engedéllyel rendelkező szakembertől, a klímaszerelőtől kaphatjuk meg. Ő pedig a számunkra legmegfelelőbb készülék kiválasztásában is segédkezik majd. Ugyanis rengeteg dolgot kell figyelembe venni a tökéletes klímakészülék kiválasztásánál.

Ezek a szempontok pedig, hogy figyelembe kell venni, mekkora teret szeretnénk lehűteni. Mennyit süt be a nap és ezt mekkora felületen teszi és mely napszakban történik ez. Milyen az épület szerkezete, mennyire jól hőszigetelt és persze, mik az egyéb hőforrások, amiket a lég-kondicionálni kívánt térben. Ide kell érteni az embereket is, de minden olyan gépet, eszközt, ami a működése során hőt termel. Ha egy hálószobát szeretnénk hűteni, akkor ott általában kevesebb az ilyen jellegű tényező, hiszen leggyakrabban csak egy TV, esetleg komplett házimozi van, ami enyhén langyosodhat. Ám más a helyzet, ha egy nagy egyterű, amerikai-konyhás nappaliról van szó. Itt egyértelműen már van sok olyan konyhai gép, ami nagyobb mennyiségű hőt termel, ráadásul ezt huzamosabb időn keresztül teszi. Plusz az itt tartózkodók száma is nagyobb, mint egy hálószoba esetében.

Felesleges kiegészítők és funkciók nem kellenek, csak a marketingszövegekben hangzik jól. A gyakorlatban semmi értelme annak ha telefonról lehet kapcsolgatni a klímánkat a világ túlsó végéről, ahogy a promóciós anyagban hangoztatják. Ez csak arra jó, hogy ez miatt durván felárat kérhessenek, sokan meg vizesre izgulják tőle a bugyijukat, hogy a telefonjáról lehet ezt is kapcsolgatni. Semmi értelme. A legtöbb ember szerintem nem utazik sem a világ túlsó végére, sem pedig olyan meleg klímájú vidéken él, ahol a hazaérkezés előtt már jóval be kell kapcsolni a készüléket, hogy hűvös legyen, mire hazaér. Egy megfelelő hatékonyságú és teljesítményű alapkivitelű klímaberendezés bőven le tudja hűteni a lakást/házat igen rövid idő alatt.

Még egy fontos szempont a vásárlás előtt, amit mérlegelnünk kell. Szeretnénk e folyamatosan tropára járatni a készülékünket vagy inkább, enyhén túlméretezzük azt. Ha a szerelő azt mondja, hogy a hűtendő helyiségnek 2,5 kilowattos berendezés elég, akkor vegyél 3,5-et. Erre véleményem szerint azért van szükség, mert ha ki van centizve a dolog, hogy 2,5 kw-os teljesítmény kell ahhoz, hogy 22 fok legyen a lakásban, akkor ha 5-el több ember tartózkodik épp a nappaliban, illetve a kinti hőmérséklet a korábban kalkulált 32-34 fok helyett átmenetileg egy tetőző hőhullám idején 36-38 fokra hág, akkor már nem elegendő. Meg persze, mind minden berendezésre, erre is igaz, miszerint annál hamarabb megy tönkre, minél nagyobb igénybevételnek van kitéve. Ezért nem mindegy hogy a 2,5-ös klímánkat járatjuk tropára vagy a 3,5-öset kétharmad, háromnegyedes fokozaton. Így akkor is kellemes idő lehet bent, ha nagyobb számú vendéget fogadunk és még házi koszttal is kínáljuk őket, aminek az elkészítése során a konyha csak úgy ontotta magából a hőt.

A főbb szempontok még egyszer pontokba szedve:

emberek száma a hűtendő térben

milyen gépek működnek, amik hőt termelnek

a ház szerkezete, a falak vastagsága és a szigetelés típusa

figyelembe venni a hűtendő helyiség fekvését, ablakok tájolását és méretét

nem biztos hogy a drágább a jobb is