Az AMD tájékoztatása szerint a ZEN2-es architektúrájuk minden ismert sebezhetőségre megoldást kínál, immár hardveresen nem pedig a teljesítményt korlátozó szoftveres ragtapaszt használva.

Ez nagyon jó hír a tech világ számára, hiszen az elmúlt években sorra bukkannak fel hatalmas rések és sebezhetőségek a legnagyobb gyártó az Intel termékeiben. Jómagam is Intel procit használok és a javítások települte után több százalékkal teljesít rosszabbul a teszteken a gépem, mint korábban. Ugyan a hétköznapi használat során nem tapasztaltam lassulást, bár ezt annak tudom be, hogy nem egy alap kivitelt használok a maga i7-8750H lapkájával. De egy régebbi gépen, mint például az i3-3110m már érezhető gondokat tud okozni.

Ezt tapasztalom is a másik, még alap műveletekre, böngészésre és szövegszerkesztésre használt régi laptopon.

Ennek ellenére nem lehet megtenni, hogy figyelmen kívül hagyjuk a sebezhetőségeket és néhány százalék miatt nem telepítjük azokat.

Visszatérve az AMD-re és az új processzorokra, már a tervezésnél figyelembe vettek minden ismert hibát és sebezhetőséget. Persze nem volt akkora munka, mint az Intelnek lesz, ha javítani szeretne mindent, ugyanis az AMD-t eleve csak egy kis részük érintette. Ezeket pedig orvosolták az új ZEN2-ben.

Ezeket az “apróságokat” is figyelembe véve még vonzóbb lehet az AMD sokak számára. Én magam is ezt választanám, ha most új gép vásárlását fontolgatnám. Bár ellenük szól, hogy mobil fronton még mindig az Intel az úr és úgy tűnik nem is fog ez számottevően változni a közeljövőben. Sok esetben pedig mindenképpen a hordozhatóság nagyon előkelő helyen van a szempontok között. Nálam is, hiszen a fent említett core i7 egy gamer laptopban “ketyeg” nálam is.

Remélem, ez a húzásuk az új Ryzen-ekkel a kékeket is a fejlesztés és a hibák mielőbbi hardveres javítása felé fogja ösztönözni. Hiszen most már komoly gazdasági érdekük fűződik hozzá, hogy mielőbb megoldják a sebezhetőségek foltozását a következő termékeikben. Mondjuk ki őszintén, az Intel procit vásárlókat nem fogja már sokáig megtartani a régi hírnév. Komolyan tenniük is kell érte, hála az AMD-nek.