Az elmúlt évek forró nyaraiból tanulván az idei évre még idejében beszereztem egy klímakészüléket. Egy ablakhoz beszerelhető mobilklímám már eddig is volt, de az azért nem az igazi. Természetesen az is egy teljes értékű légkondicionáló készülék, azonban sokkal körülményesebb használni. Ráadásul zajos is és részben saját maga ellen dolgozik. A termelődő hőt külön kell elvezetni a szabadba. De hiába van elvezetve a cső, amin kimegy a forrólevegő langyos lesz és az ablaknál is folyamatosan jön be egy kis kinti meleg levegő.

Sikerült jó akcióban, még a szezon előtt elcsípni egy készüléket. Így pedig még azelőtt be is lehetett szereltetni, hogy a klímásoknak megkezdődne a dömping és reggeltől mikulásig házalnának és szerelnének. Ugye bár az ekként szokott történni, hogy kijön az első meleg és az embereknek, akkor jut az eszébe, hoppá ez már megint nem lesz így túl jó.

Ilyenkor pedig mit tesz?

Felhívja az első klímaszerelőt, akit a neten talál. Mivel pedig 4-6 óra beszerelni egy légkondicionálót nem kell sok telefon, hogy a szerelőnek hetekre előre meg legyen a munkája. Ilyenkor meg vagy szerencséje van a delikvensnek, vagy várhat heteket is mire lesz időpontja a szerelőnél.

Így tehát a szezon kezdete előtt néhány napon belül már fent is volt a falon a zsírúj berendezés. Csendes, halk és gyorsan hűt. Persze a napokban tomboló május eleji november vége kissé furcsán hozta ki a dolgot. Nem a hűtő, hanem a fűtő funkcióját kellett használni. De tudjuk, hogy ez csak átmeneti, aztán rövidesen itt lesz az első kánikula.

Lesz még eleget melegünk.

Tehát a készülék halk működésű és sokat sem fogyaszt. Ez jó hír, mert ha halk, akkor lehet mellette aludni. Nem kell álmatlanul forgolódni, a takarót az ágyvégébe félretúrva vergődni egyik oldalról a másikra a fullasztó lakásban. Ilyenkor szavakkal le nem írható felfrissülés egy gombnyomással kellemes hűvös levegőt teremteni a szobába.