Hivatalosan is bemutatkoztak az új harmadik generációs ryzen processzorok az AMD-től. Ezek gyártástechnológiája már 7nm, így komoly előnyre tettek szert az Intel-el szemben. Míg utóbbi még mindig 14nm-en gyárt és csak tervezik a 10nm szélesebb bevezetését.

Én személy szerint már nagyon kíváncsian vártam, mit is hoz nekünk az idén az AMD. Így hát végre megérkezett és szerintem semmi okunk nem lehet a panaszra. Ezzel pedig ismét lépéskényszerbe került az Intel, amiből csak jó sülhet ki, legalábbis a vásárlók számára.

A korábbi három processzor kategória mellé az Intel példájára az AMD is bevezeti a 9-es sorozatot. Így megszülethetett a Ryzen 9 3900x, ami hihetetlen teljesítményre képes a maga 12 magos 24 szálas feldolgozásával 3,8/4,6 GHz-es órajelekkel és a 64MB-os L3-as gyorstárral. Mindezt pedig csupán 105W TDP mellett produkálja a lapka. Az árazása is jól sikerült 499 dollárral nagyon jó vételnek fog számítani a július 7-i megjelenését követően.

Emellett bemutatott még az AMD négy másik procit is. Név szerint a ryzen 7 sorozatból a 3700x és a 3800x-et, amiket közvetlenül a kilencedik generációs intel i7-esei ellen készül bevetni. Ezek 8 mag 16 szállal rendelkeznek az órajeleik pedig 3,6/4,4GHz és 3,9/4,5 GHz. Az L3-as cache ezek esetében pedig 32MB. De itt van még a nem mellesleg nagy valószínűséggel a nyártól slágertermékké váló ryzen 5 3600 és 3600x-es nagy testvére is. Ami talán a legjobb ár érték arányt fogja képviselni a piacon. Ezek pedig 6 mag, 12 szál mellett dolgoznak 3,6/4,2 GHz-n, míg az utóbbi x-es modell már alapjáraton 3,8 GHz-n ketyeg, ami turbón elérheti a 4,4 GHz-t is. Minkét processzor 32MB harmadszintű gyorstárral rendelkezik.

Most pedig visszatérve két ryzen 7-es CPU-ra fontos megemlíteni, hogy a komolyabb munkára és játékra ezek lesznek a legjobb vétel. A 3700x a maga 399 dolláros árával egyáltalán nincsen úgy elrugaszkodva a talajtól, mint az Intel eget verő árcímkéi.

Arról nem is beszélve, hogy az AMD termékeit a legtöbb az elmúlt hónapokban, években felfedezett biztonsági rés egyáltalán nem érinti. Így az ezekből a hibákból adódó szoftveres kényszer javítások miatti teljesítmény kieséssel sem kell számolni.

Korábban minidig kritika érte az AMD-t a magas magszámok és az alacsonyabb órajelek miatt. Ez azonban már a programok többszálúságot jobb támogatása miatt kiemelt előnyt is jelent. Arról nem is beszélve, hogy ezek az órajelek már is mondhatók egyáltalán alacsonynak. A piacnak pedig már igazán szüksége volt egy felélénkült versenyre, hiszen abból mindig a vásárló profitálhat, ha a vállatok versenyeznek értük a piacon.