Vannak hagyományos és régi épületek, amiket modernizálva is fel lehet újítani, átépíteni és újjáépíteni a korszellemének megfelelően. De a Notre Dame nem az az épület. A több mint 800 éves gótikus katedrális Európa egyik kultúrális és legfőbb keresztény jelképe.

Azok az ötletek még mindig az értelmesebbek közé tartoznak, amelyek valmailyen fenntartható öko-dolgot képzelnek el. Üvegház, méhészet, szélturbina stb…

De amikor pusztán a szórakozás és a nagyzolás a cél, azt szerintem semmi képpen sem lenne szabad. Ilyen például a tetőmedence.

A tetőkertnek még azért lenne pozítív oldala, mert egy nagyoyn híres épületről van szó. Ha pedig ezt a fenntartható fejlődés jegyében, ahogy mondani szokás az ilyeneket “zöldre” építik újjá, annak komoly üzenete és fogadóközönsége lenne. Azonban csak a világi örömöknek hódolva szimplán szórakozásból eltorzítani egy ilyen szimbolikus épületet nem lenne szabad.

Onnantól, ha nem az eredeti küllemére építik újjá, modern építészeti technológiákat alkalmazva, akkor az már nem is a Notre Dame lesz. Csak egy annak nevezett, a régi székesegyház helyén álló új épület.

Nemzedékek óta átörökítették a párizsi emberek, megőrizve eredetiségét a jövő generációinak. Most majd kiderül, hogy még méltónak tartják e rá magukat a francia emberek, hogy örökül adják utódaiknak ezt a angyszerű épületet.