Einstein egy a korát messze meghaladó szellemiségű ember volt. Még mindig sorra történnek olyan tudományos felfedezések és bizonyítások, melyek az ő elméleteit támasztják alá. Illetve még csak napjainkban válik kellőképpen fejletté a technológia, ahhoz, hogy igazolni lehessen őket.

Csillagászok az EHT (Event Horizon Telescope) segítségével a világon először képesek voltak lefényképezni egy fekete lyukat.

Talán első ránézésre nem tűnik hatalmas bravúrnak egy homályos elmosódott paca. De az, hogy erre képessé vált az ember egy hatalmas technológiai fejlődés eredménye. Néhány évtizeddel ezelőtt még csak elméleti síkon vitatkoztak róla, hogy valóban létezhet e ilyen objektum a világegyetemben.

Nos hát a választ megkaptuk. Igen, létezhet és most már szemmel látható bizonyítékunk is van a létezésére. Mint ahogyan már korábban a gravitációs hullámokkal detektáltak összeolvadó fekete lyukakat, most le is fényképeztek egyet. Pontosabban a környezetét, ugyanis maga a fekete lyuk nem látható. Ennek pedig az az oka, hogy roppant gravitációs tere miatt még a fény sem képes elhagyni a felszínét.

A kutatók kiszemelt célpontja az 55 millió fényévre található M87 galaxis szupermasszív fekete lyukja volt. Viszonyításként a fény a naptól a távolságot a földre 8 perc alatt teszi meg. Tehát, ahogyan most mi láttuk, úgy valójában 55 millió évvel ezelőtt nézett ki, hiszen a mostanra hozzánk eljutott fénynek ennyi időre volt szüksége az elképesztő távolság megtételére.

A kutatók az objektumot megfigyelve következtetni tudtak a tömegére is, mely 6,5 milliárdszorosa a napénak. A képen pedig pont az látható, amiket a számítógépes szimulációk már régóta mutattak, vagy éppen, ahogy Einstein korábban már leírta azt.