Buddha itt nem a háborúkra gondolt, hanem az emberben dúló harcról beszélt. A szüntelenül saját magunkkal történő viaskodásról. De most, hogy így belegondolok, ez okozhat háborút vagy is viszályt, ellenségeskedést mindenképpen.

Mert amíg az emberben ellentétek vannak és azok egymásnak feszülve arra késztetik, hogy hol az egyikhez, hol pedig a másikhoz közeledjünk, akkor a végletek közt ingázva csak feszültség keletkezik. Ezt pedig az emberek a környezeten vezetik le.

Annyi viszály van most a világban, annyi az ellenségeskedés, hogy az emberek már el is felejtették milyen egy olyan társadalomban élni, ami a békére épül.

Nem feltétlen társadalmi szintről van szó, hanem az egyén szintjéről. Bár szerintem a népek közötti nézeteltéréseket is az egyén szintjén kell kezelni. Ha az emberekben béke van,  harmóniában élnek önmagukkal, akkor kizártnak tartom, hogy más emberek ellen forduljanak.

Csak azok a népek háborúznak, ellenségeskednek a másikkal, ahol az emberek zártak. A nyitott toleráns közösség pedig az egyén megértőképességének kiszélesedésével kezdődik.

Nagyon fontos kiemelni viszont, hogy bárkivel szemben csak az tud toleráns és elfogadó lenni, aki önmagával szemben is az.

Sajnos sokaknak pedig még az elfogadás sem megy, hiába próbálják úgy feltüntetni, hogy igen. Az csak gyakran látszat. Manapság annyira sokat beszélnek a médiában a toleranciáról és az eltérések, különbözőségek elfogadásáról, hogy most már az van hátrányban aki nem tartozik a valamelyik csoportba.

Addig az nem igazi tolerancia és elfogadás, amíg csak úgy valósítható meg, hogy közösségeket kell elnyomni és rájuk erőltetni egy másikat, hogy nekik kedvezhessen. Az egésznek semmi értelme addig, ameddig ez nem természetes módon lentről kezdődik el. Hiszen az csak további frusztrációt vált ki az egyénekből, azt pedig sosem szabad elfelejteni, hogy egy társadalom csak annyira boldog, mint az azt alkotó emberek összessége.

Amikor egyre több az elégedetlen ember, akkor pedig megnő a nyomás a társadalomban. Ez pedig el fog pattanni előbb vagy utóbb. A leggyengébb láncszem esete ez. A kívánt hatás pedig nem, hogy elmarad, hanem egyenesen újabb probléma lett megteremtve.

Újabb és újabb ellenségeskedés, indulatok pattannak ki, a csoportok egymásnak feszülésével pedig ez csak egyre halmozódni fog.

A megoldás tehát kézenfekvő. Az embereket egyenként kell megtanítani a toleranciára és az elfogadásra. Viszont ezt senkivel nem lehet kényszerből megtenni. Attól, hogy valakire ráerőltetik azt, nem válik megértőbb emberré, csak elégedetlenebbé.