Itt a tavasz és városról városra hordják az országban a cirkuszt és a hozzá tartózó egész kócerájt.

Gondolt már arra valaki, hogy mit élnek át ott azok az állatok? Vagy arra, hogy mi játszódott le benne, amikor erőszakkal kiragadják természetes élőhelyéről és egy teljesen mesterséges környezetbe hurcolják? Ahol még dolgoztatják is őket!

Nekik ez nem természetes. Az volna számukra az, ha ott maradhattak volna hová tartoznak, a szabadban. Persze lehet mondani, hogy így legalább az orvvadászok nem ejtik el őket és biztonságban élhetnek, gondoskodnak róluk. De nekik ez nem szükségük, vagyis nem ez az, amire szükségük van.

Én személy szerint nagyon tudom sajnálni, amikor szegény elefántot szoknyába táncoltatják meg zsámolyra ültetik, a majmok meg cintányéroznak.

Azért történnek ilyen borzasztó dolgok az állatokkal, mert vannak emberek, akik részéről erre van igény.

De persze, ha az embereket szórakoztatják, lekötik a figyelmüket, akkor jobban kezelhetőek. Az ókori Rómában is ez volt a céljuk a Colosseum megépítésével. Az emberek pedig mindmáig nem sokat változtak ezen a téren.

Nem vagyok a szórakoztatás ellen. Csak az állatokat nem kéne belevonni. Nyilván senki sem kérdezte meg őket arról, hogy szeretnének e cirkuszi mutatványosok lenni. Kétlem, hogy a zebra a szavanna helyett a ketrecet választaná és az istállót. Ők szabadnak születtek, végtelen füves legelőkön való vágtázásra, nem pedig egy életen át tartó rabságra. Mindezt azért, hogy másokat szórakoztassanak velük.

Nehéz megértenem, azt, hogy valakinek ez miként lehet örömöt jelentő, kikapcsolódást hozó, egész családot megmozgató hétvégi program. Sokkal inkább arra kéne nevelni a gyerekeket, hogy védjék a természetet, nem pedig, hogy korlátok közé szorítsák azt.

Szerencsétlen fehér oroszlán, mivel volt olyan pechje, hogy albínónak született, ezért máris elfogják és kiállítják a porondra, hogy az embereknek mutogassák. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel az életük van megmentve, mert úgy sem tudnának vadászni sem a feltűnő színük miatt. Ha pedig esetleg sikerül is életben maradniuk, akkor pedig levadásszák őket különleges színű prémjük miatt. Egyébként meg Dél-Afrikában található fehér oroszlán populáció a vadonban is. Tehát semmi szükség “megmenteni” őket. Fenn tudnak ők maradni, csak békén kéne hagyni őket, ott ahol vannak.

Szokták mondani, hogy az ember után a majmok a legértelmesebbek a földön.

Biztos így van ez és nem épp fordítva?!

Ők nem kényszerítenek minket hasonló mutatványokra, mint mi őket. Persze az ember technológiailag fejlettebb, ezért megteheti. Legalábbis ezt gondolják sokan.

Szégyellni kéne magát annak, aki úgy gondolja, hogy az egész bolygó és rajta mindennel együtt a miénk. Mi is csak épp olyan vendégek vagyunk itt, mint bármely más lakója. Semmivel sem több joggal vagy kiváltsággal. Az egyetlen különbség csak az, hogy az ember természetétől fogva igényt és tulajdonjogot tart mindarra, amit meglát.