Mivel most már egy ideje nem írtam a Dalai Láma twitter üzeneteiről, elérkezettnek láttam az idejét ismét. Ez a bejegyzése pedig különösen felkeltette az érdeklődésemet.

Az összetartozásról és az egymás iránti szeretetről, illetve a gyengédségről ír. Szerinte ez az, ami megkülönböztet minket az állatoktól. Ezt én sem látom sokkal másképp, de mielőtt belemennék a részeltekbe lássuk, mit is írt nekünk.

A bejegyzés fordításomban így szól magyarul:

Az emberi lények közösségi állatok. Ami összeköt bennünket az a szeretet és a gyengédség – a harag elkülönít minket. Épp ahogy a fizikai higiéniát alkalmazzuk egészségünk megóvásáért, úgy szükségünk van érzelmi higiéniára, a romboló érzelmek kezelésének eszközeként, ha elkívánjuk érni az elme nyugalmát.

Szerintem a gyengédségre nem csak az ember képes. Sok állat gyengéden gondozza utódait, még a legvadabb ragadozók is képesek rá. A bordás krokodil az állkapcsában szállítja a tojásból frissen kikelt fiókáit, anélkül, hogy bármiféle kárt tenne bennük.

A szeretetre viszont már nem képes. Viszont ez nem igazi gyengédség. Nem tudatos döntés ez, hanem ösztönös cselekedet csupán. Amint az utódok megnőnek vetélytársként tekint rájuk.

Ellenben ezzel  az emberek képesek a tudatos gyengédségre is. Szerintem pedig ez hozza létre az igazi szeretetet és kötődést.

Ugyanakkor van az embernek még egy tulajdonsága, ami az állatvilágból hiányzik. Ez pedig a harag. Csak az ember képes dühből cselekedni, önző módon nem gondolva másokra. Épp ide kapcsolódik a fenti tweet is. Ugyanis pont az ilyen pusztító és kártékony érzelmek miatt kell nem csak a fizikai, de az érzelmi higiéniával is foglalkozni.