Micsoda meglepetés november vége felé járunk -1 és +2 fok közé süllyedt a hőmérséklet a lehulló csapadék pedig havas eső és a hó között váltakozik.

Nincs ezen semmi csodálkozni való. Ősz vége van, lassan pedig beköszönt a tél. Csak eddig volt túl meleg az évszakhoz képest. Amikor azt hallom, hogy szutyok egy idő van, meg, hogy minden tiszta víz, maszat, latyak lesz megint és hordjuk be a házba, lakásba, kissé elgondolkodtat.

Mégis milyen időnek kéne lenni? Továbbra is 18-25 foknak?

Végülis semmi szokatlan nem volt a térdígérő Dunában! Naponta dőltek meg a melegrekordok, gyakran nem is egy helyen az országban. Az ember a környezetre gyakorolt hatása miatt a klíma gyorsabban változik, mint az elmúlt néhány-százezer évben bármikor.

Én még azt tanultam az iskolában a Dunáról, hogy egyenletes vízjárású folyó. A vízhozama nem ingadozik, a tavaszi hóolvadást követő áradást leszámítva. Nos erre most alaposan rácáfolt és sokakat meglepve a többhetes folyamatos apadása során.

Én megdöbbentem… Nem hittem volna, hogy a Duna ilyen mértékben el tud apadni.

Inkább örülni kéne neki, hogy véget ért a novemberi vénasszonyok nyara…

Most meg kicsit nagy a kontraszt a kettő között. Talán nem tűnne ilyen hidegnek ha eddig is csak 10 fok lett volna délutánonként.

Remélem sok hó lesz, és hetekig meg is marad. Nagyon szeretem a hóesést, nincs még egy ilyen természeti jelenség ami ekkora mértékben képes átformálni a tájat ilyen rövid idő alatt. Ez pedig teljesen ártalmatlan módon, mintegy átmeneti változást hozva csak.

Kemény fagyok is kellenek, de csak a hó lehullta után, hogy betakarja a földeket, mintegy megelőzve a nagyobb fagykárt. A hidegre meg szükség van. Melegszik a bolygó és ez ellen semmit nem tudunk tenni közvetlenül. Csak mérsékelhetjük a szén-dioxid kibocsájtást és remélhetjük a természet megoldja a többit és helyreáll.

Mindenesetre kár bosszankodni miatta, úgy is mondhatnám, hogy felesleges. Akkor is ősz vége van, a következő évszak pedig a tél. Élvezzük ki minden percét és csodáját, ahelyett, hogy zsörtölődnénk miatta.

Boldog telet kívánok mindenkinek!