A halottak napját november 2-án tartja meg a katolikus közösség, bár mára Magyarországon szélesebb körben, már irányzattól és felekezettől függetlenül általánosan elterjedté vált az elhunytakról való megemlékezés ezen a napon. Azonban sokan összekeverik a november 1-én tartandó mindenszentek ünnepével.

Mondhatni kétnapos ünnep, ugyanis a halottak napi megemlékezést sokan elsején tartják és ilyenkor mennek ki a temetőkbe gyertyákat gyújtva elhunyt szeretteikre emlékezve. Nálunk ez mindig a temetőbejárásról és a gyertyagyújtásról szólt, bár őszintén bevallom nem mindig tudtam kinek a sírjához is megyünk, hiszen nem volt ritka hogy a nagyszülő nagyszülőjét látogattuk, aki már évtizedekkel a születésem előtt elhunyt.

Ugyanakkor én mindig fontosnak tartottam, hogy ezt az emlékezést megtegyük. Erre szerintem leginkább azért van szükség, hogy a még élő rokonok, akik elvesztetek valakit könnyebben feldolgozhassák szeretteik elvesztését. Ilyenkor vagy magunkban, vagy közösen megbeszélve emlékek elevenednek fel és ez által könnyebb a lezárás, az elengedés is.