a Föld vékony légköre

Kellemetlen belegondolni, hogy az embereknek szinte nincs is olyan tevékenysége, ami ne lenne káros a bolygónkra. Itt pedig a többség nem tudja össze kapcsolni, hogy ami a Földnek rossz, az nekünk is az.

A gondolat menetet az elobolygong.hu-n talált írás szolgáltatta, mely azonnal felkeltette a figyelmemet. Az eredeti cikk linkje ide kattintva érhető el.

Én már egészen kiskorom óta elkezdtem leszokni a húsfélékről. Eleinte csak a zsírosabb húsokat nem voltam hajlandó megenni, majd szép sorban következett minden feldolgozott termék is. Néhány év alatt pedig vegetáriánus lettem. A tejtermékeket és a tojást elfogyasztom, de nem eszek semmilyen olyan állati eredetű ételt, amiben bármilyen testrészét feldolgozták valakinek.

Szerintem nem vagyunk barbárok és a környezetnek sem jó. A cikkben is kiemelik, hogy a mezőgazdasági területeken termesztett takarmány háromnegyede az állattartásnak szükséges. Ez pedig rengeteg vizet is igényel. Azokat az állítok hónapokig, évekig kell etetni, mire megnőnek akkorára, hogy tojást, tejet vagy végső soron a testüket adják az embereknek táplálékul.

Ez roppant erőforrás igényes. Több haszonállat él a bolygón, mint ember. Rettentő méreteket ölt manapság már az erdőirtás, mert nincsen szabad hely és valamit fel kell áldozni, hogy helyet teremtsünk a mezőgazdaság és az állattartás számára. Ez azonban sokba kerül. A fosszilis tüzelőanyagok mértéktelen elégetése révén már amúgy is rekordokat dönt a légköri széndioxid szintje. Erre fel még az erdőket is kiirtják, ami képes lenne kiszűrni a fotoszintézis által a káros anyagot a légkörből. Csak azért, mert nem hajlandóak az emberek lemondani legalább a vörös húsról. A csirkék tartásához szükséges erőforrások sokkal alacsonyabb igényűek, mint a sertésé vagy éppen a szarvasmarháé.

Na és itt témánál vagyunk. A szarvasmarha metánt termel az emésztésénél. Ezt mindenki tudja szerintem már egy jó ideje. Ez alapvetően nem gond, ha csak pár millió lenne belőlük, de már több mint másfél milliárdan vannak csak ők. A számuk pedig egyre nőni fog, mivel egyre több ember van a Földön, akik mind húst akarnak enni. A metán pedig fokozottan üvegházhatású gáz, egészen pontosan 23-szor erősebb a fent említett szén-dioxidnál.

Akkor most nézzük kicsit az összképet:

  • kiirtják az erdőket, hogy legyen elég hely a takarmánynövények termesztéséhez és az állatok tartásához
  • a kiirtott erdő nem köt meg több szén-dioxidot
  • a kiirtáshoz is már fosszilis üzemanyagot használnak a munkagépek működtetésére
  • a keletkező mezőgazdasági területet szintén ilyen gépekkel művelik meg
  • a földművelés során műtrágyákat, különféle növényvédő szereket, rovarölőket használnak
  • a gabonát megetetik a szarvasmarhával, akik metánt termelnek emésztésük közben
  • majd pedig megölik az állatokat, hogy megegyék őket és ehhez is energia kell, a feldolgozás során, ami szintén általában fosszilis forrásból származik
  • a mindezek során keletkező hulladékot pedig szemétként kezelik és halomba rakják a város mellett, pedig értékes nyersanyag vész így kárba

A fenti felsorolásból szerintem jól látszik a probléma mértéke. De félre ne értsetek, nem a szarvasmarhával van a baj, hanem azzal, hogy fék nélkül tenyésztik őket.

Mennyivel jobb lenne, még az is ha az emberek továbbra is akarnak húst enni, akkor legalább csirkét egyenek. Kisebb helyen elférnek, kevesebbet kér enni, hamarabb megnőnek és elhanyagolható mennyiségű metánt termel a szarvasmarhához képest.

Nem azt mondom tehát, hogy mindenki legyen vegetáriánus, de ha nem változtat az emberiség a végén úgy is mindenki rákényszerül majd. A klímaváltozás miatt egyre csökken a megművelhető területek mérete. Ennek okai a szárazságok, egyre hosszabb aszályos időszakok bizonyos területeken. A tengerszint emelkedés hatalmas parti alacsonyan fekvő területeket fog elönteni a következő évtizedekben.

A vegetáriánus táplálkozást én támogatom, hiszen én sem eszek húst. Viszont a teljesen állati eredetű mentes táplálkozás nem kivitelezhető egészséges módon. Bárki bármit mond az emberi szervezetnek szüksége van a tejtermékekre és a tojásra. Alapvetően az ember egy vegyes táplálkozású élőlény. Mindenevő, vagyis nem lehet megvonni a szervezettől minden olyan tápanyagot és fehérjét, ami a nem növényiből származik.

Csak szerintem nem szabad túlzásba vinni ezt sem. Mert ha valaki túl nagy mértékben iktatja ki az állati eredetűt, vagyis már nem vega étkezést folytat, hanem a vegán táplálkozás híve lesz, az már egészségtelen.

Érdemes lenne odafigyelni, mert ha nem tesz semmit az emberiség, akkor a következmény kellemetlen lehet. Majd amikor arra eszmélünk, hogy a boltokba egyre nagyobb számban tűnnek fel az alga és plankton termékek, kiszorítva a hagyományos ételeinket, akkor lesz a rácsodálkozás. Ipari körülmények között medencékben fogják tenyészteni a planktonokat és az algát. Ebből pedig különféle pempő, püré, és protein szelet készül majd.

Te örülnél vacsorára egy zöldes barna kupacnak a tányérodon?

Szerintem a jelenlegi formában már nem tartható fenn annyi ideig ez a pazarló, nem törődöm életstílus, mint amennyi ideje már folytatja az emberiség. Cselekedni pedig mindig jobb szabad akaratból, mint az elkövetett hibák miatt cselekvésre kényszerülni.