Ezt a bejegyzést még az Európa vizeinek jövője című előtt írtam. Szerettem volna a problémára egy kis aranyos történettel felhívni a figyelmet. Aztán megláttam twitteren azt a bejegyzést, hogy lazítani akarnak a környezetvédelmi szabályozásokon a vízi élővilágot illetően. Majd elgondolkodtam, hogy ezt megosszam-e akkor, aztán úgy döntöttem ezt elé írom és mehet. Úgy is összefügg a kettő bejegyzés.

Kellemes szeptember eleji október vége van. Legalábbis ami az időjárást illeti, csak, hogy ez nem jó így. A bolygó melegszik, a természet pusztul, az óceánok tele vannak szeméttel és a vizük jóval melegebb lett a nyár végére az északi félgömbön, mint máskor szokott. Ezért lassabban is hül le és visszaadja a hőt a légkörnek. A többlet hő miatt változnak az áramlatok, mind az óceánokban, mind pedig a légkörben is. Az eredmény pedig hosszabb nyár, tovább tartó, sokkal enyhébb ősz. Bár szerintem ezt már nem enyhének, hanem egyenesen melegnek kell nevezni.

Olyan déli szél fúj nálunk, mint máskor március végén, ami a tavaszt hozza. Az erkélyen a cserépben kihajtott a kulcsvirág, az is teljesen meg van zavarodva ettől az időtől.

A Duna majdnem kiszáradt és vannak, (mert látni ilyet a közösségi médiában), akik nyafognak, hogy a napokban esett az eső. Éjjen juppié! Ezt kéne mondani, nem pedig, hogy sötét van, esik, vizes és nyirkos. Ilyenkor kéne leesnie az éves csapadék egy jelentős részének, ősszel. Általában a novemberi esők töltik fel a víztározókat, amik a nyáron kifogytak. Szóval reméljük jelentősen több csapadék lesz a következő hetekben, mint eddig volt. Ennél csak több lehet…

Kicsit ideje lenne már odafigyelni a környezetre is, nem csak arra, mi olcsóbb a boltba és mi drágább. Rövidtávon lehet olcsóbb az egyik termék a másiknál, de hosszútávon már nem biztos. Például a mosószerek. Ha környezetbarát mosogatószert, és mosógélt használunk, akkor nem teszi tönkre a vízi élővilágot. Az egész az óceánba folyik le végeredményképpen, de addig is óriási kárt okoz. Tegyük fel, hogy beszennyezünk csak egyetlen kis patakot, csak egyet. Ezért a hód nem számára mérgezővé válik a közeg és elpusztul. Nincsen ki gátat építsen. A patak és folyóparton, nem alakul ki az ártéri mocsaras erdő. Kiszárad, nem lesznek ott fák, ezért kevesebb fa köti meg a szén-dioxidot és melegebb lesz. Arról nem is beszélve mi minden más élőlény lakna azokon a fákon és azok környékén, ami a kiszáradt korábban mocsaras ártérben nőne. Azok a kis cuki szőrmókok rengeteg más élőlény számára teremtenek életteret. Mondhatni egy komplett ökoszisztéma alakul ki a munkájuk által.

Ezt azért írtam le, mert amíg az emberek ilyen apróságot nem képesek átlátni, addig túl sok jóra nem kell számítani. Mert, ha azt nézzük van 100 forint vagy 200 forint különbség a két termék között, az nem nagy ár érte. Ellenben, ha megint 35 fok lesz 2 hétig árnyékban egy csepp eső nélkül a nyáron, akkor meg klímát kell üzemeltetni, az többe fog kerülni mint a környezetbarát tisztítószer. Arról nem is beszélve, hogy csak tovább ront a helyzeten, mert ha az áramot nem tiszta forrásból nyeri, akkor csak további szén-dioxidot termel közvetett módon az is.

Ez egy borzasztó ördögi kör, amiből nagyon nehéz szabadulni. De szerintem lehetséges lenne, ha mindenki elgondolkodna és eldöntené, hogy meg kell menteni az élőhelyünket. Bármennyire is hiszi az ember, hogy fejlett és modern világban élünk, épp úgy a természet részei vagyunk, mint korábban bármikor. Teljes mértékben a környezetünkre, a természetre vagyunk utalva. Onnan származik az élelmiszerünk is. A környezet megváltozásával pedig egyre kisebb helyen lehet haszonnövényeket termeszteni.

Nem fér a fejembe, hogy meri valaki azt mondani október utolsó napjaiban a 25 fok melegre, hogy kellemes. Egy Földünk van és nincsen hová menni ha lelakjuk azt. Igazán lehetnénk egy kicsit felelősségteljesebb bérlők, nem csak a miénk, más élőlények is vannak itt. Akik épp úgy függenek tőlünk, mint mi őtőlük.