Rábukkantam egy tweetre, miszerint a ProtonVPN és a Mozilla, a Firefox böngésző fejlesztője partnerségre lép egymással az internetes magánszféra biztonságának növelése érdekében.

Ebből kiindulva úgy döntöttem kipróbálom a szolgáltatásukat és leírom nektek a tapasztaltaimat. Én fontosnak tartom a magánélet és a személyiségi jogok online védelmét. A legtöbb ember nem is gondolja mi minden veszély leselkedik ránk online, nap, mint nap az interneten. Egyébként meg számomra pozitívum volt már az elejétől, hogy a Mozilla velük társul, ez talán egyfajta garanciát adhat arra, hogy tényleg privát lesz a privát böngészés.

Kezdjük a “legkevésbé” ártalmassal, az online marketinggel. Folyamatosan követnek mindenkit keresztül a világhálón, monitorozzák a tevékenységünket és figyelik a viselkedésünket. Adatokat gyűjtenek rólunk, hogy mi érdekel, mi kelti fel a figyelmünket és mi háborít fel bennünket. Ezek az adatok alapján pedig személyre szabott hirdetésekkel, reklámokkal és különféle vásárlási ajánlatokkal “zaklatnak bennünket” folyamatosan.

Az online szolgáltatásokat nyújtó tech cégek pedig valósággal ácsingóznak az adataink iránt. Az ő legfőbb érdekük, hogy minél többet tudjanak rólunk, mert nem igazán titkolt szándékuk, hogy azokat az adatokat használni is kívánják. Elsősorban nem ellenünk, hanem magukért és ezen a ponton van a gond. Ha az nekünk éppen nem előnyös tesznek rá, nekik a profit a fontos.

Vannak olyan esetek, amikor a hirdetők és hasonló jóságok által begyűjtött adatokat ellopják, mert valamilyen bakit követtek el a biztonság terén. Vagy csak simán feltörik őket és ellopnak mindent amit az emberekről gyűjtöttek. A legcifrább pedig az, amikor nem kell lopni tőlük, önszántukból adják el az adatainkat bárkinek, aki hajlandó jó árat fizetni érte. Így a rólunk szóló adataik máris illetéktelen, sőt egyenesen ártó, rozsszándékú kezekbe kerültek.

Illetve vannak a közvetlen támadások, amikor potenciálisan a felhasználókat veszik célba a hekkerek. Figyelik a különféle üzent küldők forgalmát, megpróbálva bármilyen később felhasználható személyes adatot beszerezni, amivel aztán vissza tudnak élni. Ellopják online bankolás közben a kártyaadatainkat, kamu online boltokba irányítanak át, anélkül, hogy tudnánk róla vagy feltűnne. Arról nem is beszélve, amikor nyilvános wi-fi kapcsolatot használunk ilyenkor fokozott veszélyeknek tesszük ki online életünket.

A ProtonVPN pedig éppen ezek megakadályozásában lehet segítségünkre. Persze más VPN szolgáltató is létezik, lassan annyi van mint égen a csillag és nem győzni válogatni közülük, de én most ezt választottam. Megtetszett, hogy partnerségre lépnek a Mozillával. Kicsit pedig jobban beleásva magam a szolgáltatásaikba és azoknak a minőségébe gyorsan kiviláglott számomra, egy nagyszerű dologról van itt szó.

Azt írják a szolgáltatásukról, hogy amikor a ProtponVPN-hez csatlakozunk, akkor a web forgalmunk titkosítva van. Biztonságos csatornákon van átirányítva az ő szervereikhez, így a támadók nem képesek megtalálni a csatlakozási helyünket. Az IP címünk rejtve van az interneten mások számára. Ezen felül pedig még azt is lehetővé teszi, ha a tartózkodási helyünkön bizonyos online szolgáltatások blokkolva vannak, akkor ehhez is hozzáférhetünk a hálózatukon keresztül.

Van egy olyan funkciójuk, ami nekem nagyon megtetszett, tulajdonképpen ez az egyik ok, hogy komolyan fontolóra vettem a kipróbálását a VPN-üknek. Ez pedig a Secure Core, azaz magyarul a biztonsági mag nevű fejlesztésük. Ez annyit tesz, hogy a versenytársak többségéhez képest olyan plusz biztonságot ad a felhasználónak, hogy amikor a hálózatukon keresztül csatlakozunk a világhálóra az adatainkat több szerveren is keresztülküldi, mielőtt az elérne hozzánk. Így ha esetleg valaki kívülről figyeli a hálózati forgalmunkat és felfedezi az egyik kapcsolatot, akkor sem tud eljutni hozzánk, mert nem a kilépési pontra talált rá, amihez mi csatlakozunk. Ezzel az IP címünk, és így a magánszféránk, személyes adataink fokozott biztonságban vannak.

A titkosítás erőssége is kimondottan jó nálunk. Ez azt jelenti, hogy a hálózati forgalmat AES-256 kódolja a kulcs csere pedig 2048-bit RSA-val történik. Továbbá azt írják magukról, hogy svájci törvények alapján működnek, ami kívül esik az EU és az USA hatáskörén, így biztosan nem fogják kiadni az adatainkat senkinek. A hálózati forgalom pedig még akkor sem fejthető vissza, ha a kulcs illetéktelen kezekbe kerülne, hála a Perfect Forward Secrecy-nek köszönhetően.

Az érthetőség kedvéért itt idézném egy kicsit a Wikipédiát:

A forward secrecy vagy perfect forward secrecy egyes kulcsmegosztó algoritmusok azon tulajdonsága, hogy a munkamenet-kulcsok biztonsága nem sérül, ha az állandó kulcsot feltörik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a támadó lehallgatja és lementi a titkosított kommunikációt, majd később megszerzi a kommunikáló felek titkos kulcsait, nem képes a lementett anyagot visszafejteni. Ez úgy érhető el, hogy minden üzenetváltáshoz (munkamenethez) egy külön véletlen kulcsot generálnak.

A “No Logs Policy” irányelvük nagyon elnyerte a tetszésemet, miszerint a svájci törvény értelmében nem köteleznek egyetlen felhasználót sem semmiféle felhasználói kapcsolódási napló mentésére sem és őket sem lehet kötelezni semmilyen célzott naplózás végrehajtására a felhasználóikról. Ez pedig valóban azt eredményezi, hogy a privát böngészésünk privát is maradjon és nem adnak ki adatot harmadik fél részére. Mivel svájci szolgáltatóról van szó, így a világ egyik legszigorúbb adatvédelmi törvényei vonatkoznak rá.

Továbbá a program repertoárja részét képezi egy DNS szivárgási protokoll egy beépített “Kill Switch” funkció, ami pedig arra az esetre van, ha megszakadna a kapcsolat a szerverrel, akkor lecsapja a gépünk hálózatát, így véletlenül sem bukkanhatunk elő a neten sehol. Valamint semmilyen a személyazonosságot beazonosítani képes információt nem kérnek el a regisztrációkor, így tökéletes anonimitással lehetünk képesek szörfözni a weben, tudván, hogy senki nem képes követni bennünket.

Személyes tapasztalatom pedig, az, hogy a kapcsolat sebessége több mint elégséges a mindennapi tevékenységek online bonyolításához. Gond nélkül lehet videókat nézni,  játszani, hírportálokat látogatni, chat szolgáltatásokat használni legyen az akár szöveges, hang- vagy videó hívás alapú is. Biztosan elegendő sávszéllességet kapunk a tevékenységünkhöz és a hálózati késleltetés is igen alacsonynak mondható. A fájlletöltések és a fájlcserélők is minden probléma nélkül gördülékenyen működnek, amikhez egyébként külön dedikált szervereket is tartanak fenn.

Töltöttem le játékokat, ki is próbáltam többet, mind a letöltés sebessége kielégítő volt és a kapcsolat minősége is. Itt azért fogalmazok így, hogy kielégítő, mert VPN ről van szó és gyors ugyan, de nem használható ki az internet előfizetésem teljes sávszéllessége. De ez itt nem is elvárható. A 100 Mb/s-t folyamatosan meghaladta a letölts sebessége, de több olyan szervert is találtam ami a 150-et is átlépte sőt időnként a 180 Mb/s is meg volt. Továbbá megemlítem, hogy a Tor support is megoldott, amit soha nem fogok kipróbálni, hogy miért? Mert nem érdekel.

A kliensprogramokat illetően rendelkezik Windows, Linux és Mac támogatással is. Mobil platformon pedig iOS-en és az Androidon is használható. Én Win10 alatt és Androidon teszteltem. A használat során pedig akadozást és a kapcsolat megszakadását egyszer sem tapasztaltam.

A regisztrációkor pedig rögtön 7 nap prémiummal kezdhettem, felteszem ezt minden új regisztrált ügyfelük megkapja, így fizetés nélkül lehet kipróbálni a nem ingyenes szolgáltatások körét is. Szerintem az előfizetői díj sem egy eget verő zsebben turkáló árazású, csupán néhány dollár havonta. Ezért cserébe pedig korálltan adatforgalmat kapunk. Azt, hogy előfizetek e még nem tudom biztosan, de nagyon valószínűnek tartom, hogy igen. Egyébként a webes felületükön dollár helyett euró is választható pénznemként.