Végre valahára, egy mobiltelefon, ami nem akkora, hogy egy kézzel át sem lehet érni a kijelzőjét a kényelmes használathoz.

A kínai TCL tulajdonában lévő Palm bemutatott egy merőben új telefont, amit nem állandó használatra, csak, amolyan kiegészítő telefonnak szán a gyártó. Ezt ők úgy értik, ha valakinek bizonyos élethelyzetekben túl nagy és kényelmetlen egy átlagos telefon, akkor rászinkronizálhatja a fő készüléke hívásait, alkalmazásait és kompakt méretek között használhatja tovább eredeti hívószámát.

Én személy szerint nagyon örülök neki, bár nem tudni, hogy nálunk mikor lesz kapható vagy egyáltalán jön e Magyarországra a készülék. Sajnos az ára kicsit magas, ahhoz képest, hogy egy másodlagos telefonról van szó. De ha egy kicsit jobban szemügyrevesszük, akkor máris rájöhetünk, hogy nem egy bóvliról van szó.

A processzora egy Qualcomm 435-ös nyolcmagos CPU, a kijelzője egy szép éles képet adó 445 pixelsűrűségű 3,3″-os HD panel. De a képernyő méretéből adódóan talán a használata nem túl egyszerű vagy könnyű. Nyilván írni rajta meglehetősen nehéz lehet, mivel a virtuális billentyűztet gombjai túl közel helyezkednek el egymáshoz és minden bizonnyal elég mütyürkék is. A rendszermemória 3 GB a háttértárát pedig 32 GB nem bővíthető memória adja. Mindezek mellett szerintem korrekt működésre lehet számítani.

A rendszert az Android 8.1 egy erősen módosított kezelőfelületű változata adja, amire azért volt szükség, hogy ilyen kis képernyő mellett is kényelmesebben lehessen használni.

A készülék IP68-as vízállóságot is biztosít, tehát nem kell aggódni egy eső vagy zápor miatt sem, illetve a kiboruló, ráfröccsenő italoktól.

A kamerái pedig 12 megapixel hátlapi és egy 8 megapixeles előlapi kamera. Szerintem ezek bőven megfelelőek egy ilyen kis készülékhez képest. Nyilván, amit mostanában művel a legtöbb gyártó, hogy kettő illetve három, sőt most már következnek a négy kamerás telefonok, el sem férne rajta.  Így legalább nem kérnek felesleges felárat a plusz kamerákért a hátlapon.

Továbbá található benne arcfelismerő, amivel könnyen és gyorsan, biztonságos módon oldható fel a telefon, ami már mostanában minden telefon alapfunkciója kezd lenni.

Ugyan úgy LTE képes készülékről van szó, ami manapság alap egy telefonnál, továbbá van benne GPS és egy alacsony energiafogyasztású Bluetooth 4.2 is. Az akkumulátorát egy 800mAh-ás telep adja. Ez nekem nagyon picinek tűnik, de a telefon is az. A Palm szerint ez elég arra, hogy kibírjon egy teljes napot. De szerintem ez nem is arra van, hogy valaki intenzíven nyüstölje egész napon át, hanem hogy adott élethelyzetben, amikor a tepsifón nyűg és nem lehet hova rakni, ez sokkal kisebb helyen elfér és az ember elérhető maradhat.

A készülékház kialakítása meglehetősen esztétikusra sikerült, a hátlapja is üvegből van. Az igényesen lekerekített sarkok és a két választható szín az arany sárga és a titán szürke keret eleganciát sugároz. Ez pedig a legtöbb ember számára megnyerő lehet.

Remélem sikeres lesz a készülék és sokak tetszését elnyeri. Akkor talán több nagyobb gyártó is példát vesz róla és elkészíti saját minifónját, amivel talán visszakaphatnánk a régi idők kényelmesebben hordoztató kompaktságát is.