Figyelembe véve, hogy változik a Föld klímája és melegszik a légkör, ami alapjaiban változtatja meg a bolygónk régóta fennálló stabil ökológiai egyensúlyát kimondottan veszélyes az október végi 25 Celsius fok körüli időt kellemesnek nevezni a médiában. Sokan mégis megteszik, de fel sem fogják milyen következményekkel jár ez.

Az emberekben nem azt kéne tudatosítani, hogy az, ami most a napokban történik kellemes, hanem azt, hogy nagyon is sajnálatos. Ahelyett, hogy a média azt szajkózza, milyen meleg van, ezt pedig pozitív csengéssel, hogy pólóba lehet sétálni a szabadban és fagyiznak az emberek. Sokkal inkább a globális klímaváltozásra kéne felhívni a figyelmet. Európa közepén ugyanis a 22-26 Celsius közötti hőmérséklet messze nem normális október végén.

Az első fagyokra kéne készülni, nem pedig kerti piknikre. Szerintem éreztetni kéne az emberekkel, hogy ez nincsen rendjén. Ehelyett pedig a kellemes napos, kora őszies, már-már nyárias időről beszélnek a rádióban. Ezt épp az előbb hallottam, azért is írom le ezt.

Mindig azt szoktam mondani, aki most ennek örül és jó dolognak tartja, hogy 23 fok van és hét ágra süt a nap, annak akkor se legyen egy rossz szava ha 120 km/h-val fúj a szél és elviszi a tetőt a házról. Esetleg akkor se merjen panaszkodni, ha nyáron 38-42 Celsius között változik a hőmérséklet. Vagy esetleg az egyre szaporodó és erősebbé váló nyári viharokban dióméretű jég esik.

Sokkal inkább fel kéne rá hívni az emberek figyelmét, hogy nagy a baj, sokkal nagyobb, mint azt a legtöbben gondolják és itt szó szerint az emberiség jelenlegi formájának a túléléséről van szó. Az elmúlt 150 évben felmenőink alaposan feladták a megoldandó rejtvényt nekünk, hogy kitaláljuk, miként lehetne lelassítani a változást, amíg megoldást találunk a problémára. Ők nem gondoltak az unokákra, nekünk már előrelátóbbnak kéne lenni. Bár már saját bőrünkön tapasztaljuk a változásokat.

Csak felesleges addig itt bármiről is beszélni, hogy miért kell úgy csinálni, mintha most jaj de jó lenne nekünk ez a húszon pár fok. Amikor a ház előtt a szomszéd a kukába gyömöszöli a pappírt és a műanyagot, pedig 50 méterre van a szelektív gyűjtő, amit még az épület egyes részeiből is látni lehet. Igen, most írtam le, miért nem. Mert 50 métert kéne vinni, nem ötöt. Na tehát, amíg az átlagembernek ennyi sütnivalója sincsen józan paraszti ésszel, addig nem is várható, hogy rájöjjön miért ilyen az idő október végén.

Persze addig is élvezni lehet ezt az időt, de ha megint nyáron is ennyivel lesz melegebb, akkor szerintem megszívtuk, hetekig kínlódhatunk majd megint.