Az eredetileg kelta hagyományú halloween mára Magyarországon is elterjedt szórakozássá vált. Hagyományosan angolszász területeken ünnepelték, azonban, mint úgy általában bármi ami szórakozásra és mulatozásra ad okot gyorsan közkedvelté válik világszerte.

Szerintem az emberek többségét nem is érdekli, hogy pontosan miről van szó. Elég nekik annyi, hogy ok a bulizásra, a szórakozásra és a mértéktelen alkohol fogyasztásra. A szokásostól eltérő módon, mindenféle jelmezes gúnyákba lehet öltözni, ami ad egyfajta plusz izgalmat a dolog jellegének és talán éppen ezek teszik olyan vonzóvá sokak szemében.

Az meg szerintem külön probléma, hogy egy olyan ünnepről van szó, ami a félelmére, az ijesztőre, a másik megborzongatására helyezi a hangsúlyt. Jó tudom ez csak játék és mese, de az irányvonal akkor is rossz. Ha valaki fél és megijed, azzal csökken a frekvenciája, a rezgésszáma alacsonyabb lesz, ami energiaveszteséget okoz. Ez pedig meglátszik a mentális, érzelmi és spirituális egészségén az egyénnek. Amikor pedig túl sok individuum rezgése esik egy szint alá, akkor az társadalmi szinten is érezhető problémává válik. Az pedig, hogy az egészet egy mámorító szórakozássá álcázzák kimondottan veszélyessé teszi a dolgot energetikai szempontból. Ugyanis a megcsapolt energiaszint és lecsökkentett rezgésszám sokkal sérülékenyebbé és befolyásolhatóbbá teszik a tudatot. A magasabb értékek helyére egy másik minta kerül. Ez pedig könnyebben ivódik mélyebb szintre az elmében, ha nincsen mi útját állja.

Egyszerűen nem idevaló ünnep ez. Mindenszentek és a halottak napja előtt megtartani egy ilyen világi, üdvrivalgó, kicsattanó popkultúrális szórakoztató ünnepet, bárhogy is nézem nem helyénvaló dolog ez. Én nem értem, egyáltalán mi keresnivalója a magyar kultúrában. Semmi köze a magyar hagyományokhoz, népszokásokhoz. Ennek az “ünnepnek” szerintem semmilyen gyökere nincsen a magyar népi kultúrában. Csak azért meg nem kéne átvenni mindent Amerikából, mert a tv-ben ezt látni évek óta.

Úgy gondolom, azért került be a magyar köztudatba és sikerül évről évre egyre nagyobb teret nyernie magának, mert felnőtt egy generáció a tv-k előtt, akik folyamatosan ezt látták. Mindenki vidám, szórakozik, jól érzi magát, alkoholt iszik, jelmezt vesz fel, buli van ezerrel. Ezt a képet látva pedig sokan úgy érezték, ez neki is jár, ő is akar így szórakozni. Mára meg már jelmezes halloween partikat adnak Magyarországon is, mind kisebb házi rendezvényű keretek között, mind nagyipari szórakozóhelyi formátumban is.

A globálissá váló társadalom és a kultúra határainak összemosódásával pedig a kisebb országok elvesztik eredeti identitásukat. Szépen lassan apránként, már nem is a halottak napja, a mindenszentek lesz az október végi, november eleji közhangulat alapja, hanem egy idegen kultúra, egy idegen kultusz üdvrivalgó kicsapongása, aminek véleményem szerint semmi keresnivalója nincsen a magyar ünnepek között.