Már lassan hatéves lesz a régi laptopunk és kellően lassú is volt már. A merevlemeze már hosszú idő óta csak kínlódott, borzasztó volt használni. Mostanában már csak többnyire félre volt téve és elvétve, hébe, hóba próbálta valaki mindig kicsit használni.

Már régóta gondolkodtam rajt, hogy kéne bele egy új háttértár. Elkezdtem nézelődni a neten, hogy mennyiért vannak. Nagy meglepetésemre a SSD-k ára meglehetősen lecsökkent, így komolyan fontolóra vettem, hogy nem is merevlemezt kéne bele venni, hiszen 2018-at írunk, nem fogok HDD-vel viccelődni. Mivel a régi laptop CPU-ja csak egy i3-3110m, de amúgy jó állapotban van tényleg érdemes lenne egy SSD-re beruházni. Több pénzbe nem kerül, mint a HDD, csak kisebb lesz a tárolókapacitása, 1 TB helyett csak 120 GB, de a méret itt most nem igazán számít. A win10-nek elég, az office-nak elég és a böngészőnek is. Dokumentumok bőven elférnek rajt, másra meg nem lesz használva.

Így hát körbenéztem SSD téren, hogy mik is vannak pontosan és rátaláltam a Kingston A400-as-ra. Rögtön megtetszett, hiszen csak 8500 forint és 500 MB/s olvasási és 320 MB/s írási sebesség volt feltüntetve 120 GB kapacitás mellett. Így hát meg is rendeltem, pár nap alatt meg is küldték. Nagyon izgatottan telt az a néhány nap, pont közbe esett egy hétvége és csak hétköznap küldik ki a rendelést ezért várnom kellett. Végül, amikor meg volt a csomag, gyorsan kibontottam és neki is láttam a folyamatnak. A Windows 10 telepítőkészletét már korábban letöltöttem és ráraktam egy pendrive-ra, hogy amikor meg van az új háttértár gyorsabban meglegyen a dolog.

Gyorsan lecsavaroztam a gép alját, kicsúsztattam a régi merevlemezt, majd a tokjába beletettem az SSD-t és visszaraktam a laptopba. Már a telepítés is meglepően hamar meg volt. Én arra számítottam, biztos lesz egy, másfél óra, de nem. Alig 25 perc volt és mindennel elkészült. Majd jöhettek az alkalmazások. Elsőnek az office-t telepítettem, majd jöhetett a többi, chrome böngésző, meg egy két apróság, mint amilyen a RádióM app vagy épp a HorizonGo alkalmazás.

Ezeknek a telepítését is a vártnál jóval hamarabb elvégezte a gép. Az első 2-3 óra használat után nagyon pozítívan csalódtam a régi gépben. Számítottam rá, hogy sokkal gyorsabb lesz, mint volt, hiszen SSD-re váltottam, de nem gondoltam volna hogy ennyire, mert a gép többi része eléggé régi, mondhatni nem mai gyerek már. De bírja, sőt olyan iramra kapcsolt, hogy majdnem olyan gyors, mint az új gépem, legalábbis az alapfeladatokat illetően, mint például a böngészés és e-mailezés.

Nagyon meg vagyok vele elégedve így néhány nap után, bár nem sokat használtam, nem is én fogom igazán használni. Magamra is büszke vagyok, bár nem nagy cucc, csak kicseréltem és miután csatlakoztattam a pendrive-ot a gépbe és bekapcsoltam, gyakorlatilag a windows mindent megcsinált helyettem. Így sok teendőm nem akadt a dologgal kapcsolatba, talán kivéve a rácsodálkozást, jéé ez a régi laptop és ilyen gyors lett, jéé ezt is megcsinálta és ilyen hamar.

Utána azon viccelődtem, hogy találtam donort és szervátültetést végeztünk a laptopon. Kivettük a régi elhasználódottat és kicseréltük egy újra. A műtét sikerült és a beteg meggyógyult. Amúgy viccet félretéve, még évekig lehet így használni szerintem a gépet, szóval abszolút megérte megvenni az SSD-t. Szóval, aki hasonló helyzetben van, csak ajánlani tudom, hogy bátran cserélje ki a régi, agyonnyüstölt, elhasznált merevlemezét, ami még újkorában is lassabb volt, biztos nem fogja megbánni. Ha meg új gépet vennétek, meg se nézzétek azt, amiben HDD van, nem éri meg.

Még annyit a végére, hogy egy Madách Imre idézet Az ember tragédiájából, ami szerintem pont ide illik. Íme, így szól:

Be van fejezve a nagy mű, igen.
A gép forog, az alkotó pihen.
Évmilliókig eljár tengelyén,
Mig egy kerékfogát ujítni kell.

(az Úr az Első színben)