Már többször írtam nektek olyan témájú és tartalmú bejegyzéseket, amik erősen utalnak a buddhizmusra és annak tanaira. Többször vettem sorra a szenvedést és annak megértését és, hogy ettől miképp lehet megszabadulni, illetve ez a folyamat milyen felismerésekkel és érzésekkel jár együtt.

De amit még nem írtam le az az a néhány alapelv, vagyis pontosan négy alapelv ami a szenvedésről szól.

Az első, hogy van szenvedés. A szenvedés az elme tudatlanságából ered, tapasztalatlan és vad. Semmi nem nyeri el a tetszését, semmit nem tud értékelni és minden helyett másikat, minden helyett mást akar. Mindent birtokolni és irányítani akar, mindre kiterjesztené vágyát és tulajdonjogát. Ez csak viszályt, kétséget és még több birtokolni vágyást eredményez, de kielégülést soha.

A második arról szól, hogy a szenvedésnek van oka, amit tulajdonképen itt kissé egybevontam már az elsővel. Ezek a vágyak és késztetések a világ uralására, a környezet és más emberek igába hajtására táplálja az elégedetlenségét, hiszen ezektől egyáltalán nem lesz boldog és elégedett.

A harmadik, amikor felismeri a szenvedését. És rájön, hogy a szenvedés, könyörülettel és meditációval kiküszöbölhető. Ilyenkor fordul a belső én felé. Beljebb néz, hogy kijjebb lásson.

A negyedik pedig, amikor már tudja, hogy a belső boldogságát nem a külső dolgoktól függően fogja már megtalálni. Itt tudja, hogy ha másokat bánt, akkor őt is csak bántani fogják. Ekkor tudja, hogy a pozitív, mások javát szolgáló cselekedeteivel belső békét érhet el, melyből pozitív, jó dolgok következnek. Elnyerheti nyugalmát.

Amit itt leírtam, az nem egy életút, hanem több. Az életek összességén átívelő tapasztalatok összege vezet ehhez a felismeréshez. De toleranciával, megértéssel, könyörülettel és meditációval bárki elérheti, amit már Buddhának sikerült, megvilágosodhat.