Néhány hete már tervezgetem, hogy írok még a múltkori után a globális felmelegedésről ismét, de folyamatosan esős, felhős, borús, sokszor már hűvös idő van, így rendre elmaradt. Azért halogattam, mert talán kissé aktuálisabbnak tűnt volna a téma, ha épp 30-35 fok van és mindenki érzi, hogy kissé túlzás ez a meleg. De nem történt meg, legalábbis eddig.

Most viszont, akkor leírom, hogy azon gondolkodtam a napokban, hogy talán nem is szélsőségesen hűvösek ezek a napok, most már hetek. Talán csak sokkal inkább természetes és ilyenkor szokásos. Csak már annyira hozzászoktunk az elmúlt években, sőt most már évtizedekben, az egyre forrósodó nyarakhoz, hogy ha nincsen minimum 30 fok legalább egy hétig minden nap, akkor mindenki nyafogni kezd, hogy hol van a nyár. A nyár itt van szerintem, csak épp elviselhető formában adja elő magát nekünk az idén. Ennek én személy szerint eddig örültem, hogy a tavalyi év után végre kaptunk egy enyhébb, sokkal enyhébb nyarat. Legalábbis eddig, aztán majd a folytatásból kiderül. De ahogy én néztem az előrejelzést nem lesz olyan meleg távolról sem.

De ezzel a kissé hűvösebb csapadékosabb nyárral sem hozható be az az éves hőtöbblet vagy nem tudom, hogy fogalmazhatnék másképp, amit januárban és áprilisban tapasztaltunk meg. Mindannak ellenére, hogy a február vége, március eleje pedig szokatlanul hidegre sikeredett az idén. De a mostani kilátások szerint, talán sokkal értelmesebb hőmérsékletű júliusnak nézünk elébe. Strandolni és minden egyebet is lehet csinálni 30 fok körül, nem kell a 40 fok, így legalább az embernek nincsen az az érzése a szabadban, hogy mindjárt hőgutát kap. A reggelek pedig egész frissek mostanában a maguk kis 12-16 fokukkal és ritkán volt eddig is ennél melegebb a hajnal.

Csak a viharok egyre erősebbek mostanában, meg jóval gyakoribbak is talán. Mondjuk én szeretem az eső hangját és a villámlással járó mennydörgést is. Persze az ezekkel járó károkat és jégesőt, meg az erős szél okozta rongálást nem, de attól még lenyűgöző jelenség. Mindig is szerettem nézni az esőt, hallgatni ahogy kopognak az esőcseppek, az pedig hogy villámlik szerintem a természet egyik leglenyűgözőbb jelensége, amit a környékünkön meg tudunk figyelni.

Szerintem mindent egybevetve régen volt már ilyen szép nyarunk, sok esővel, kellemes hőmérsékletekkel és nem tudom, mások, hogy vannak vele, de ahol én élek, azt a környéket a nagy károkat okozó viharok is elkerülték, de eső és sok eső az volt bőven.