Köveinket nagyon sokféleképpen tudjuk tölteni. Az egyik legkönnyebb és legegyszerűbb, ami talán annyira nem is a töltés, mindinkább a tisztítás kategóriába sorolható, a csap alatt folyó vízben való megmosás. Ilyenkor új energiával tölthetjük fel. Nem csak megtisztul, de a kő, a használat alatt kimerült energiatartalékai újratöltődnek.

A következő még talán viszonylag egyszerű és bárki számára problémamentesen végezhető a holdfényben való töltés. Annak ellenére, hogy bármikor, amikor éjjel látszik a hol elvégezhető, de sokkal hatékonyabb a folyamat telihold, vagy a teliholdhoz nagyon közeli holdfázis mellett végezni azt. Ilyenkor azt kell tennünk, hogy a csap alatt már megmosott követ, hogy a negatív energiákat eltávolítsuk belőle, ami a használat közben a kőbe kerülhetett, kitesszük a holdfényre, ahol néhány órán keresztül töltődik. Általában 2-3 óra elegendő, de egész éjszakára ott hagyhatjuk, bár elég nehéz olyan helyet keresni ahol a hold mozgása miatt 1-2 vagy esetleg 3 óránál tovább közvetlenül éri a holdfény. Még arra kell figyelnünk, hogy lámpák ne tompítsák a holdfényt, tehát mesterséges fényforrástól távol végezzük a folyamatot.

Van még egy módszer, ami házilag is kivitelezhető, bár kicsit több odafigyelést igényel. Ez pedig a napfénnyel való töltés. Minden nap van rá lehetőség, napkelte és napnyugtakor. De csak néhány perc, mert napkelte után, amikor még alig látszik a horizonton a nap gyorsan emelkedik és csak nagyon gyenge kis beesési szögű napfénynél szabad csinálni. Napnyugtakor ugyan ez a helyzet, csak ott arra kell figyelni, hogy ne túl korán tegyük ki a napra. Itt pár percel a horizont látóhatára alábukása előtt lehet csak. Napfényes töltésnél csak percek, minden esetben, gyenge felkelő vagy lenyugvó fényben, ami már olyan gyenge csak, hogy szinte szabad szemmel rápillantva sem erősen vakító. De azért senkinek nem javaslom, hogy a napba nézzen, hogy mikor lesz elég halvány, mert rendkívül veszélyes a szem épségére. De tény, hogy néhány perc alatt többet tölthetjük a köveinket napon, mint órák alatt holdfényben, azonban sokkal intenzívebb és drasztikusabb, mint a holdfény. Egyes kövek nem is szeretik ezt például az ametiszt sem és a holdkő.

Lehetséges köveket tölteni kövekkel. Például ametiszttel, de mindenképpen ez esetben nagyon alaposan meg kell tisztítani a töltésre használt követ is. Ilyenkor, az ametiszt csúcsára kell tenni a töltendő követ és otthagyni néhány órára. A töltés intenzitása annál nagyobb, minél nagyobb a használt ametiszt tömege. Tehát ha egy 20-30 gramm tömegű ametiszttel szeretnénk feltölteni egy valamilyen 80-100 gramm tömegű követ az sok időbe fog telleni. Szerintem mindenki aki ezt a módszert választaná, előbb szerezzen be egy nagyobb ametisztet, ami minden esetben nagyobb tömegű a tölteni  kívánt többi kőnél. Sokkal célszerűbb, gyorsabb megoldás és szegény ametiszt sem érzi úgy, hogy túl nagy feladat elé van állítva.

A hegyikristállyal is tölthetjük köveinket, a módszer ugyan az mint az ametisztnél, de a töltés intenzitása jóval gyorsabb és erősebb is. Talán ez a jobb választás is a kettő közül. Ez esetben viszont használhatunk az ametisztnél leírtnál, valamivel kisebb követ is. De mind két esetben fontos hogy legyen jól látható csúcsa a kőnek. Mert itt fog kilépni belőle az energia és az energiaáramlás útjába tett másik kőbe, amit töltünk, fog belépni.

Kicsit visszatérve az elejére a csapvízhez. Vízzel lehet tisztítani úgy is hogy felkeresünk egy a lakóhelyünkhöz közel lévő természetes forrást és annak a feltörő vizében mossuk meg a tisztítani és tölteni szánt követ. Sokkal hatékonyabb, mint a csapvíz. Ez esetben közvetlenül a Föld energiája járja át a követ. Csak nagyon figyeljünk rá, nehogy kiejtsük a kezünkből, mert lehet többet sosem találjuk meg mert elmerül vagy elsodorja a víz.