Csendes hangszórók, vagyis irányított hang. Egy kanadai hangfalgyártó új ötlettel állt elő, úgy képesek hangot előállítani koncertek és nyári fesztiválok számára, hogy közben nem kell kitelepülnie minden jóérzésű embernek a környékről. Ez persze erős túlzásnak tűnhet, de tényleg idegőrlő tud lenni, amikor napokig nem lehet nyugodtan pihenni, mert vannak akiknek az a szórakoztató, hogy kilométerekre elhallatszó bődületes robaj, ricsaj, dübörgő hangzavar közepette éli ki az unalmas kis szürke hétköznapjaiban felhalmozódó frusztrációját.

A gondolat menetem alapját képező cikk linkjét a bejegyzés alján találjátok.

Csendesebb hangzavar, ez fantasztikus.

Erre egyszerűen nem lehet mást mondani, mint, hogy zseniális.

Remek ötlet ez szerintem. Én mindig azt szoktam mondani a hangos, zajos nyári rendezvényekre, hogy mindig sokkal több embert nem érdekel, mint amennyit igen. Ha van egy hangos városi rendezvény vagy egy bármilyen koncert a városban akkor tegyük fel, ott van több ezer ember, de a városban ezt nem ennyien nem akarják hallani, hanem ennél sokkal többen. A környéken lakóknak nincsen választásuk, a költözés meg nem mindig jöhet szóba. Amúgy meg ki szeretne ez miatt elköltözni, főleg ha más szempontokból jó helyen lakik. A jó hely itt relatív, mert mindenkinek más ugyebár, de akkor is. Főleg ha már évek vagy évtizedek óta él ott, de a koncertek vagy fesztiválok meg pár éve kezdődtek a környéken.

Szerintem az lenne fair még, az mellett, hogy a technológiára hivatkozva törvényileg köteleznék a rendezvényeket, hogy a hangosítást ezzel a módszerrel oldják meg, hogy a környéken lakók egyöntetű hozzájárulása kéne a megredezéshez. Ha pedig nem egyezik bele mindenki, akkor lenne egy másik lehetősége a rendezőnek. Küldjék el a bele nem egyezőket, vagyis fogalmazzunk szebben, ajánlják fel nekik a rendezvény időtartamára, hogy a rendezvényt bonyolító cég számlájára nyaralni mehessenek. Ez esetben nem kéne hallgatniuk és a maradék probléma is elhárult és így senki érdekei nem sérülnek.

Ezt csak azért írom, mert ennek a technikának a használatával is marad valamennyi zajterhelés, de csak jóval kevesebb és az is csak jóval közelebbről. Tehát az így fennmaradó csekély helyi lakossággal már könnyedén lehetne egyezkedni. Így talán még azt is meg lehetne oldani, hogy ne nézzenek olyan megvető, kirekesztő szemmel a fesztiválozókra. Aminek megjegyzem, ilyen alapon még hitele is van, mert hangosak és nem tudnak kulturáltan szórakozni. Persze itt ez megint szubjektív, hiszen, más és más mindenkinek a kulturált viselkedés. Ők nem tudják, hogy minket ez zavar, mert kellő empatikus és távlatokban való gondolkodás képesség hiányában képtelenek átlátni a dolgokat nagyobb összefüggésükben. Az ilyen helyen szórakozóknak csak az van szem előtt, hogy hangos zene, sok ember, alkohol és kiélheti az év folyamán elfojtott késztetéseit és erre még partnert is talál.

http://www.origo.hu/techbazis/20180625-pk-sound-fesztival-iranyitott-hangfal-zajterheles-hangterheles.html