Na neeem! Ez egy eszement baromság szerintem.

Elég érdekes cikkek jelentek meg a neten a napokban, miszerint a polipok fejlődését űrből érkezett vírusok befolyásolták. Ez szerintem több okból is nehezen elképzelhető.

Na de fejtsük ki egy kicsit bővebben:

Alapból a pánspermia elméletével csupán annyi a gond, hogy a galaxisunk hatalmas. Nagyon nagy, de tényleg, emberi mértékek szerint felfoghatatlanul nagy. Az átmérője meg van vagy százezer fényév széles. Ez pedig még mindig csak a látható világegyetem csupán parányi része. Tehát nem képes semmilyen meteor túl távolra vinni semmit, mert nem telt el annyi idő az univerzum keletkezése óta, hogy bármi ami a fénysebesség csak egy töredékével halad, jelen esetünkben valamilyen DNS-t tartalmazó cuccost hordozó meteorit eljuthasson messzire, a galaxis túlvégére vagy másik galaxisba meg pláne kizártnak tartom. Nem mondom, hogy lehetetlen, de csak is kizárólag a szomszédos csillagrendszereknél működhet a dolog. Néhány tucat vagy legfeljebb pár száz legvégső esetben egy-két ezer fényév a megtehető út ennyi idő alatt. Figyelembe véve csillagképződések ütemét, a körülöttük kialakult bolygókat, majd az ezeken létrejött életet és hogy ez valamilyen módon kiszakadjon az anyabolygójáról és elinduljon pár tízezer vagy százezer kilométert megtéve óránként. A legközelebbi galaxis az Androméda nagyjából három millió fényévre van tőlünk. Hogyan jöhetne bármilyen kősziklán akármi is a Földre onnan. Fizikai képtelenség szerintem.

Az meg, hogy a polipok ennyire különböznek tőlünk, meg úgy általában a lábasfejűek minden mástól a bolygón. Valószínűleg a sok százmillió éves külön evolúció eredménye. Egyszerűen szerencséjük volt mindvégig és el tudtak kerülni minden a bolygónk története során bekövetkező nagyobb kihalási ciklust. Megtanultak alkalmazkodni a körülményekhez és itt vannak a földi élet hajnalától kezdve majdnem.

Persze a közeli rendszerekből érkezhetett olyan vegyület, kémiai anyag esetleg valamilyen DNS láncot tartalmazó fehérje, ami befolyásolhatta a földi evolúció menetét, de ezt nem fogjuk tudni úgy eldönteni, hogy a polip genomját hasonlítjuk a sajátunkéhoz vagy bármi máshoz a Földön. Ugyanis ha százmillió évekkel ezelőtt valami hatással volt a földi evolúcióra, akkor az hatással volt az egész bolygó ökoszisztémájára is. Tehát szerintem valószínű, hogy a többi élőlényre is hatva beépült mindennek a DNS-ébe és minden ezután kifejlődött fajban jelen van a mai napig, tehát semmi értelme az összehasonlításnak. Mert bármely két földi élőlényt összehasonlítva csak hasonlóságokat lehet felfedezni, vagyis jóval több hasonlóságot, mint különbséget.

Szóval szerintem mielőtt bárki, még ha azok tudósok is olyat állítanak, hogy pánspermia, megnézhetnék mekkora a világegyetem. Az meg megint igen különös, hogy miért mindig az a téma, hogy a Földre máshonnan jött az élet vagy épp az azt befolyásoló külső hatás. Az senkiben nem merült még fel, hogy éppenséggel ez fordítva is lehetett? Elképzelhető, a földtörténeti múltban történt nagy meteorbecsapódások darabokat szakítottak ki a bolygónkból és indítottak útnak más bolygók felé. De akkor is csak a közeli csillagrendszerekről lehet szó, a galaxisunk ezen szegletében.