Nevét egy németországi kisvárosról kapta, ahol előszór felfedezték, pontosabban újra felfedezték mert már az ókorban is használták, sámáni utazásokhoz, rituálékhoz és ismert volt védelmező szerepe is. Az egyik legjelentősebb védelmező és földelő köveink közé tartozik.

Roppant ereje a kézbevételt követően szinte azonnal megmutatkozik. Bármilyen negativitást megszűntet, oldja a blokkokat és a serkenti az energiaáramlást is. Használhatjuk marokkőként, hordhatjuk magunknál talizmánként vagy tehetjük egy helyiségbe is, ahol szintén távol tartja az ártó energiákat és azt pozitívakkal helyettesíti.

Összekapcsol a földel és életenergiát kölcsönöz.

Használhatjuk védelmező rács kialakításához is. Több követ összehangolhatunk, kapcsolatokat kialakítva köztük, úgy hogy minden kőből húzunk egy szálat az összes többihez a rácsban, így egy hálót alkotva, amik lefedik a házat/lakást vagy épp a védelmezni kívánt helyiséget vagy bármilyen területet. Azt szokták sokan mondani, hogy a kő mérete érdemben nem befolyásolja, pedig a méret meghatározza az adott kő által közvetített energia mennyiségét, így alapvetően hatása van minden téren a kő által kifejtett hatásra is.

Én azt javaslom, hogy minden 10-15 négyzetméterre 1-2 kisebb vagy egy nagyobb követ használjunk. Kisebb alatt is amolyan babszem méretűt értek nagyobbon amolyan cseresznyényit. De belerakhatunk a rácsunkba egy nagyobbat is amolyan központi helyre.

Ez a rács távol fogja tartani a rontó ártó energiákat, megvéd a sugárzásoktól és nyugodt biztonságos légkört biztosít.

Jótékonyan hat az agyra, az ízületekre, oldja a stresszt és nyugalmat biztosít. Éjszaka elmélyíti, pihentetőbbé teszi az alvást. Továbbá segíti a tiszta, racionális gondolkodásmód kialakulását is.