Most találtam a belinkelt cikket. A tovább olvasás előtt kérlek olvasd el és nézzed meg a rövid kis videót.

https://www.elobolygonk.hu/En_mit_tehetek

Mindannyiunknak saját jól felfogott érdeke, hogy elkezdjünk odafigyelni a környezetünkre. Mert hosszútávon magunkkal cseszünk ki és gyerekeinkkel meg az ö gyerekeikkel. Azonban most már nem csak a hosszútávú hatások miatt kell aggódnunk. Mindennapossá váltak a szélsőséges időjárási jelenségek. Rendszere és egyre hevesebb nyári hőhullámok, fokozódó erejű viharok, mit rendszerint súlyos jégeső kísér. Ezek pedig óriási károkat tudnak okozni, például a már amúgy is az eszt megelőző aszály miatt kiégetett termésben. Ez csak néhány helyi jelenség ami most már minden tavasztól őszig jellemző a Kárpát-medencére.

Az én vásárlási felfogásom szerint elsősorban keressünk hazai terméket, amely nem csak kiváló minőségű, de még a helyi gazdaságot is segíti. Ha valami nincsen helyben vagy viszonylag közel előállított termékben, amit szeretnék, akkor körül nézek tágabb körben. Van e a környező EU-s országokból, ha nincsen akkor a teljes EU-ra nézve van e. Ha ott sincsen, ami lássuk be elég ritka, csak akkor vásárolok a bolygó másik feléről származó terméket.

Miért vennék argentin epret ha van spanyol vagy görög? Miért vennék spanyol, görög epret ha van szlovén? Miért vennék szlovént ha van hazai is? Miért vennék az ország másik feléből származót ha a helyi piacon a néni azt árulja, amit a szomszéd faluban termesztett.

Ez csak egy egyszerű hétköznapi példa, ami nem túl ritka jelenség a boltokban.

Egy ember nem nagy jelentőségben tud hozzájárulni a globális klíma megóvásához. Azonban amíg, csak erre gondolunk nem lesz érdemi előrelépés. De ha azt nézzük, hogy milliók tehetnek másképp. Az már igen jelentős változás. Gondoljunk csak a szelektív hulladékgyűjtésre. Egy embernek nem sok szemete van. Szinte észre sem lehetne venni a város mellett. De ha tízezrek szemetét rakjuk kupacba, az már elég feltűnő. Nem szabad azt gondolni ha otthonról nem látjuk, akkor az már jó helyen is van a természetben. A szemét nem “szemét” hanem értékes nyersanyag. Nem élhetünk úgy a Földön, ahogyan eddig tettük. Egy korláttokkal rendelkező és adott erőforrás mennyiségű bolygón többé már nem élhetünk úgy, mintha mindéből korlátlan mennyiség állna a rendelkezésünkre.