Ugye milyen kellemes amikor tavasszal a hosszú hideg tél után végre jó idő van. Milyen kellemes amikor a 15 fok helyett 25 fokban pólóban lehet sétálni a meleg napsütésben. Akinek ez tetszik és nem is gondol arra, hogy szokatlanul meleg napok voltak most tavasszal, az kérem gondoljon arra, milyen lesz, amikor ugyan így lesznek napok amikor az átlagos megszokott, normális hőmérsékletnél 10 fokkal melegebb van. Na ugye, ugye. Az már nem is hangzik annyira kellemesnek amikor nyáron 30-32 fok helyett 40-42 fok van 2-3 napon keresztül majd jön egy hatalmas vihar ugyan jelentős lehűlést hoz, de felfrissülést nem. Mert még mindig 28-32 fok lesz. 1-2 nap múlva meg megint visszatér a 30-35 fokos meleg. A vihar ráadásul meg hatalmas anyagi károkat okoz. Nem csak a mezőgazdaságban, hanem épületek is megrongál, autókat törnek össze, a rájuk borult, kicsavart fák.

Én annyira nem örültem neki amikor azt látom, hogy napi átlagos maximum egy április közepi napon 16-18 fok lenne, de 25-28 fok volt az országban. Persze örülni lehet neki. De nem természetes és el kéne gondolkodni, hogy miért is van ez. Nos hát az emberi tevékenység miatt.

Persze viharok voltak mindig is, és lesznek is. De nem mindegy az intenzitásuk és a gyakoriságuk sem. Évről évre hőmérsékleti rekordok dőlnek meg. Minden évben egyre melegebb van. A tengerek vízszintje pedig emelkedik. Lehet mondani, hogy minket a tengerszint emelkedés nem érint, mert mi magasabban és a kontinens belsejében élünk, hegyektől védve. Erre mások is ráfognak jönni. Mondjuk azok akik a tenderszinten élnek. A Föld lakosságának a bő harmada. És ha őket elönti a víz, valahova menniük kell. És menni is fognak. Persze ez egy olyan probléma, amivel nem könnyű foglalkozni. Sokan nem is látják, mert ezek többsége évekre, sőt évtizedekre van. De a változás, a klíma átalakulása már elkezdődött. Szinte megállítani már csaknem lehetetlen, de lassítható. Technológiai fejlődésünkkel pedig a károk talán mérsékelhetőek.

Együtt élni meg meg kell tanulnunk ezzel a megváltozott klímájú világgal majd. Ami nem lesz egyszerű, ugyanis semmi nem ehhez alkalmazkodva fejlődött eddig a bolygón.

Na de elkalandoztam kicsit, az alapgondolattól, hogy túl meleg volt az április. Hetekkel ezelőtt kezdtem el ezt írni csak mégsem értem a végére. De most így május végén meg talán az átlagosnál hűvösebb van. Aminek én személy szerint nagyon tudok örülni. Sosem szerettem a meleget. Felöltözni kényelmesebb volt számomra mindig is mint levetkőzni. Főleg amikor túl meleg van már és az ember már mindent levett és már nem lehet tovább vetkőzni, mert nincsen hova.

Azért én is belátom, hogy a múltkori napok tényleg kicsit hűvösek voltak, főleg a reggelek. De talán elmondható az április után, hogy ez volt a válasz a túl korai melegre. Bár szerintem még így is az év eddigi részét tekintve ez megint melegebb lesz, sőt már eddig is melegebb, mint a sokéves átlag alapján kéne legyen.