Ismét egetrengető csodaként és az isteni fény földre szállásaként aposztrofálja új technológiáját egyik hazai telefonszolgáltató a mobilinternet terén elért újabb kiemelkedő átviteli sebességet illetően.

De van ennek értelme? Igen! Azonban meg kell jegyezni, hogy ez az átlagfelhasználót nem érinti. Túlságosan legalábbis nem. Mire használjuk a telefont? Beszélgetünk első sorban. Itt nem a hagyományos hanghívásokra gondolok, hanem az azonnali üzentküldőkre és a közösségi médiára. Tulajdonképpen azért, hogy az ember, viber-t, whatsapp -ot, tinder-t, twitter-t, facebook-ot és társaikat használja semmi jelentősége nincsen annak, hogy a sebesség 5-10-50-150 megabit, amit bármely hazai szolgáltató biztosítani tud. Most itt a gigabites kapcsolatra gondolok. Lehet vele nagy felbontású videókat streamelni. Hurrá! De az adatkereteket nem emelik meg. Ameddig továbbra is csak egynéhány giga a havi limit a csomagokban, addig ennek mi érteleme. Hát nem sok. Ki fog nekiállni netflix-ezni a parkba a padon, hogy 10 perc alatt lefogyjon a mobilnete…

Egyébként meg a meglévő 4G hálózaton sebességgel is betöltenek a videók, youtuberól is. Bármilyen felbontással. Szokták mondani, hogy a magyar hálózat gyors, világszínvonalú. Nos nyilván a kiépített infrastruktúra is a kor igényeinek kimagaslóan megfelelő. Azonban ne feledkezzünk meg róla, hogy a sávszélességek alacsonyabbak lennének, ha a felhasználók adatlimitjét mondjuk megemelnék a mostani tízszeresére. Ez nagy ugrásnak tűnik, de még így sem lennénk eleresztve. Viszont ebben az esetben már lenne értelme valamelyest a videók streameléséről beszélni. Ez estben az egy főre jutó átviteli sebesség viszont csökkenne a hálózatot ért nagyobb terhelés miatt. És ez keveseket zavarna.

Lássuk be, ki szokott mobilhálozaton akár csak egy appot letölteni vagy elindítani a meglévők frissítését. Hát nem sokan. Mert a drága és kevés adatkeretét nem arra akarja felhasználni. Egy-két app méretéből napokig, vagy akár hetekig lehet a fent említett közösségi alkalmazásokat használni. Persze az ésszerű (magyar) spórolós használat mellett. Csak szöveg, kevés kép… Mert, ha sokat szelfizel és küldöd akkor ugye gyorsan eszedbe fog jutni, hogy messze van a fordulónap.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a hazai szolgáltatók már „korlátlan” adatkeretei mellett sem. Amiről azért meg kell jegyezni, hogy eléggé borsos áruk van. Persze mindenkinek magának kell eldöntenie meg ér e neki annyit és kell e egyáltalán. Itt viszont a „korlátlan” sok apróbetűs megkötést tartalmaz. Nem lehet más készülékre megosztani. Nem veheted ki és teheted a SIM kártyádat más készülékbe. Vagy legalábbis hagyományos telefonhívás lebonyolítására nem alkalmas készülékbe. És annyi a megkötés, aminek a végeredménye a valószínűleg legfeljebb havi pár tucat gigabájt adatforgalom lesz. De legalább bekapcsolva lehet hagyni a mobilhálózaton az automatikus frissítéseket és a készített képekről a biztonsági mentés feltöltését a felhőbe. Ezek pedig majd jól lemerítik az aksikat.

Tehát valjuk be nincsen égető szüksége az embereknek gigabites kapcsolatra. Sokkal inkább azirányú fejlesztésekre lenne szükség melyekkel a meglévő sávszélesség mellett sokkal nagyobb adatkeretet lehetne biztosítani egyes felhasználók részére.